Kosova Bilmeniz Gerekli Bilgiler

PRİŞTİNE:
 
Priştine, Kosova’nın başkenti olmasının yanında, hem en büyük kenti hem de politik, kültürel ve ekonomik merkezi yerinde . Tarihi ortaçağa kadar uzanan kent 1459 yılında Osmanlıların egemenliği altına girmiştir. 19. yüzyıl sonunda Kosova vilayetine bağlanmıştır. Balkan Savaşı’nın ardından tekrar Sırp egemenliğine giren Priştine, 2. Dünya Savaşı’nda Almaya ve İtalya kontrolünde kaldı. Ardından Yugoslavya topraklarına dahil edilen kent, 1999 yılından 2008’e kadar Birleşmiş Milletler kontrolünde yaşadı. Kosova’nın 17 Şubat 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte, Priştine de başkent oldu. Bugün Avrupa’nın en genç ülkesinin başkenti Priştine hızlı bir gelişim sürecinde. Ülkenin sivil uçuşların yapıldığı tek havalimanı, üniversitesi ve endüstriyel işletmeleri bu kentte. Halkın büyük bir kısmını Arnavutlar oluşturuyor. Bunun yanında Türk, Boşnak, Sırp ve Romen gruplar yaşıyor.
 
Priştine’deki tarihi yapıların birçoğu savaşlar sırasında tahrip oldu. Kent özellikle Yugoslavya zamanında modernize edilmiştir. Son Kosova savaşında yine tahrip olan kentte, halen görülebilecek tarihi yapılar mevcut. 
 
Lap Camii: Kent dışında kalan cami, 1470 yılında inşa edildi. 1999 yılında çıkan bir yangında büyük ölçüde zarar gördü. Bugünse yeni yapıların inşası cami çevresine zarar vermektedir.

Fatih Sultan Mehmet Camii: Fatih Sultan Mehmet tarafından Balkanların fethi ardından 1460 yılında inşa edilen cami, eski kent merkezinde bulunuyor. Kentin en eski yapılarından olan cami, 18 yüzyıldan kalan resim süslemeleriyle ünlü.
 
Büyük Hamam: Fatih Sultan Mehmet Camii’nin kuzeybatısında bulunan hamam, 15. yüzyılın sonuna tarihleniyor. Cami ve hamam arasında kalan alan, Priştinelilerin ilkbahar ve yaz aylarında buluşma noktalarındandı. Hamam şu anda harap durumdadır.
 
Yaşar Paşa Camii: Yaşar Mehmet Paşa tarafından 1834 yılında inşa edildi. Bugün halen ibadete açık.
 
Ulpiana Antik Kenti: Priştina’nın 10 kilometre güneydoğusunda yer alan eski bir Roma kenti. Yerleşimin İÖ 8. yüzyıla tarihlendiği bölgede, Ulpiana ismiyle kentin kurulması İS 117–138 yılları arasında hüküm süren Kral Hadrian zamanında gerçekleşir. 518 yılında bir depremle yıkılan kent Kral I. Justinian tarafından tekrar inşa edilir. Son yarım yüzyıldır yapılan kazılarda bazilika, kent duvarları, mezarlar, seramik heykeller ve mozaikler bulunmuştur.
 
Gračanica Manastırı: Sırp-Ortadoks mimarlığının en görkemli örneklerinden biridir. Ulpiana antik kentinin de bulunduğu Lipljan köyündedir. Yapımı 14. yüzyılda tamamlanan manastır çok zengin fresklerle süslü. Manastır, geç dönem Bizans mimarisinin de en güzel örneklerinden sayılmaktadır. 
 
Saat Kulesi (Sahhat Kulla): Yapımı 19. yüzyılda tamamlanan kulenin çanı, 1764 yılında Moldova’da yapılmış. Ancak bu çan 2001 yılında çalınmıştır.
 
Gadime Mermer Mağarası: Piriştine’ye 20 km. mesafedeki Gadime Mermer Mağarası da mutlaka gezilmesi gereken turistik mekânlardan. Bin 276 metre uzunluğundaki mağara 1969 yılında keşfedildi ve 1976’da turizme açıldı. Mağaradaki mermerlerin üzerindeki volkanik lavlar ve tüflerin oluşumu, Kosova Vadisi’nin şekillendiği zamanlara tarihleniyor. Mağaranın turistik bölümü 500 metre uzunluğunda ve her iki saatte bir tur yapılmaktadır.
 
Kültür ve Eğlence
Kent kültür hayatındaki en önemli yapı, Osmanlı mimarisi örneği olan Kosova Müzesi. Bir dönem Yugoslav Ulusal Askeri Birliği’nin de merkeziydi. Müzede arkeolojik ve etnolojik pek çok eser bulunuyor. Yine eski kent merkezindeki Emincik Etnoloji Parkı, geleneksel Kosova mimarisinin en görkemli örneklerinden biri. Üç ana bina ve iki avludan oluşan bu yapıda, Kosova geleneksel yaşamını anlatan eserler ve canlandırmalar sergilenmektedir.

Bunlar dışında, Piriştine Üniversitesi’nin çok zengin olan kütüphanesi de önemli bir kültür hazinesi barındırıyor. Nüfusun neredeyse yarısı 25 yaşın altında olduğu için, kent çok enerjik bir yaşam sürüyor. Eğlence, özellikle bahar ve yaz aylarında açık alanlarda sürüyor. Halk, genellikle sokak kafelerinde ve açık parklarda buluşuyor ve eğleniyor.  Canlı müzik ve iç mekân eğlenceleri için üniversite yakınlarındaki mekânlar tercih edilmektedir.
 
Yeme İçme
Priştine’de Kosova mutfağından hemen her örneği bulabilirsiniz. Geleneksel Balkan mutfağına sahip Kosova’da özellikle et yemekleri ve hamur işleri öne çıkıyor. Piriştine başkent olduğu için uluslararası mutfakları da bulabileceğiniz birkaç restoran mevcut. Bunun dışında, hızlı yemek için kebapçılar, börekçiler ve dönerciler mevcut. Panevino, Pellumbi ve Pishat öne çıkan yerel lezzetler.
 
Alışveriş
Büyük alışveriş merkezlerinin yeni yeni faaliyete geçmeye başladığı Priştine’de genellikle her şey dükkânlar ve geleneksel pazarlardan alınıyor. Sokaklarda kaçak kitap, CD ve DVD satışı yapılıyor. Priştine’de çok uygun fiyata hediyelikler bulabilirsiniz. Özellikle gümüşler hem güzel hem kaliteli.
 
 
Kaynak: www.thy.com.tr